Persoonlijk relaas familie Blok

Persoonlijk verslag van onderwijs en schoolplicht in Covid-tijden.

Achtergrond

Onze 3 schoolgaande kinderen blijven thuis omdat in Amsterdam momenteel procenten van de bevolking besmettelijk zijn. Dit percentage zal onder kinderen niet lager zijn, dus is besmetting waarschijnlijk in deze najaarsperiode. Dat is te gevaarlijk voor onze kinderen, maar zeker voor de bredere samengestelde gezinnen van onze kinderen die in een hoge risicogroep vallen. We vallen echter mogelijk niet in de door de overheid genoemde risicocategorie ("mogelijk" omdat het geen zin heeft in details te treden over wat er met iemand mis is).

De kinderen zijn vanaf 11 maart thuis gebleven, enkele dagen voordat de scholen dicht gingen (ze zijn bekend van Nieuwsuur, de uitzending van 12 maart die de scholen dicht hielp doen, wat duizenden levens heeft gered). In juni hebben ze nog enkele weken onderwijs op school gevolgd omdat toen de viruscirculatie laag was. Midden augustus zijn de scholen open gegaan, maar onze kinderen gaan niet naar fysiek onderwijs. De PO-kinderen kregen tot eind september thuisonderwijs van hun vader, het VO-kind regelde dit grotendeels zelf. We zijn in september naar een veiliger buitenland verhuisd (gevlucht dus) waar de PO-kinderen sinds eind september regulier onderwijs volgen op school.

Wij hebben beide scholen (De Willibrord IJburg en het Vossius Gymnasium) in juli en augustus meerdere keren informatie en verzoeken toegestuurd, waar geen reactie op kwam. De scholen gingen op de "gebruikelijke" manier open, ondanks dat de viruscirculatie toen al veelvouden hoger was dan in juni . Vanaf dat moment zijn er twee verhalen te vertellen.

Willibrord IJburg

Hier zijn de kinderen na de zomer thuisgebleven met medeweten van de leraren. Na enkele dagen is een discussie gestart met de directie van de school, die in prettige sfeer verliep. Ons doel was vooral om een commitment van de school te krijgen om gewoon de school veilig te houden, zonder nou per se te letten op wat het RIVM zegt. De directie heeft als onderdeel van een scholengroep (ASKO) die graag "RIVM-compliant" is weinig bewegingsruimte, dus de gehoopte “ik ga veiligheid regelen voor jullie” kwam niet. Daarmee werden de gesprekken slechts onderhandelingen over concrete maatregelen zoals CO2-meters (wettelijk verplicht maar niet aanwezig) en het plaatsen van een HEPA-luchtfilter in de klas (afgewezen omdat het de andere klassen jaloers zou maken als de klassen van mijn kinderen er eentje zouden hebben).

Naar ons oordeel beloofde dit allemaal maar weinig goeds, en met het perspectief van nog een jaar thuisonderwijs (matig leren voor de kinderen, heel lastig voor de vader die het onderwijs moet geven) en hoog infectierisico via vriendjes van de kinderen zijn wij op zoek gegaan naar een veiliger school. Dat is in Amsterdam-Oost niet gelukt en dus is besloten in een ander land onze heil te zoeken. De kinderen maken het nu goed en gaan in een ander Europees land naar school. Daar houden de kinderen 1,5m afstand, worden leraren regelmatig getest, dragen PO-kinderen mond-neusmaskers zo gauw ze opstaan van hun bureau, is er een lange lijst hygiënemaatregelen in en rond de school, en worden binnenkort alle kinderen getest op Covid-19. Tot nu toe is er geen besmetting geconstateerd op de school. De kinderen keren in principe terug naar Nederland als dat veilig is en/of als ze zonder vervolging thuisonderwijs kunnen krijgen.

Vossius Gymnasium (VO)

In de eerste weken van het schooljaar is enkele keren gemaild naar de school met afmelding het verzoek om extra maatregelen. Hier kwam geen reactie op. Toen hebben wij gebeld om te kijken of de school veiliger kon worden gemaakt, of thuisonderwijs beter gefaciliteerd worden. Het werd een moeizaam gesprek waarin de Conrector geen millimeter afstand nam van “er zijn eisen van het RIVM, en daar voldoen wij aan, en dus is de school veilig”; ook voegde hij toe dat "de werking van maskers niet bewezen is". Interessant genoeg werden kort daarna maskers wel verplicht in de klas als de (terecht bange) docent er om vroeg, maar niet algemeen en niet in de gangen (dat laatste pas in begin oktober maar toen had dat gezien de viruscirculatie weinig zin meer).

Wij hebben toen contact gezocht met een advocaat om te kijken of een maskerplicht of goed thuisonderwijs juridisch af te dwingen is. Deze vroeg ons een laatste waarschuwingsbrief met concrete verzoeken aan de school te sturen (zie de appendix). Deze brief werd snel door de directie van de school beantwoord, maar niet op de gehoopte manier. Er kwamen geen extra maatregelen en geen facilitering van thuisonderwijs. De school berichtte wel dat meerdere leerlingen dat laatste al wel krijgen, wat het onthouden van onderwijs van ons kind nog moeilijker te verteren maakt voor ons. Ook leek de school boos te zijn dat Michael zich in het publieke debat begeeft aangaande veilige scholen, hoewel dat niets zegt over of en waarom zijn kind goed en veilig onderwijs moet krijgen op het Vossius. Een reactie die valt samen te vatten als “kom maar op met je rechtszaak”, van een school die een reputatie heeft slecht om te gaan met individuele behoeften van leerlingen, daar ook over aangeklaagd is, en een moeizame relatie met de inspectie heeft.

Kort daarna werden de eindexamen-herkansingen van onze dochter door de school ontnomen vanwege “ongemeld verzuim”. Dit ervaren wij niet alleen als onredelijk, want ons kind wordt gestraft voor iets wat haar ouders doen, maar ook feitelijk onzin want alles is altijd netjes gemeld geweest aan de school, inclusief de afmelding begin september vanwege het verhoogde Covid-risico voor onze samengestelde gezinnen.

De school liet daarna de zorgcoördinator contact met ons opnemen, klaarblijkelijk als laatste poging het kind naar school te krijgen. Het was een onwerkelijke eerste 5 minuten waarin de school met argumenten kwam als “wij maken ons natuurlijk hele grote zorgen over de sociale en didactische ontwikkeling van uw dochter”. Natuurlijk deelden wij die zorgen eerder in een tegenovergestelde richting en zo gauw de zorgcoördinator dit door had veranderde het gesprek richting het beter maken van thuisonderwijs. Momenteel worden veel lessen gestreamd voor de thuiszitters (waar er natuurlijk heel veel van zijn), maar het ontbreekt nog aan goede begeleiding van ons kind, volledige informatie op het digitale platform over de taken, en een oplossing voor toetsen.

Wij waren ons ondertussen aan het voorbereiden voor een rechtszaak, maar de gesprekken met de advocaat werden begin oktober onderbroken door een brief van de gemeente Amsterdam die ons beval 1 werkdag later te verschijnen op het kantoor van de leerplichtambtenaar om onze kant van het verhaal toe te lichten. Deze brief kreeg ook onze dochter (apart), waar ze erg van schrok. Toen bleek ook dat ze heel erg zit met het afpakken van haar herkansingen; ze is een ongewoon getalenteerde leerling die een hoog cijfergemiddelde echt nodig heeft voor haar vervolgopleiding, die in de richting van de theoretische natuurkunde of scheikunde zal gaan.

Uit het gesprek met de leerplichtambtenaar bleek dat bij een afmelding om medische redenen de school de Schoolarts had moeten inschakelen voordat zij het “verzuim” heeft gemeld bij de leerplichtambtenaar. Wij hebben toen de Schoolarts gebeld die onze analyse deelt dat het eigenlijk heel simpel is: onze dochter gaat echt goed thuisonderwijs krijgen en dan hopelijk met vlag en wimpel slagen dit jaar, of ze gaat met de hakken over de sloot slagen onder grote risico’s voor haar mentale welzijn. Er is nu de afspraak in gesprek te gaan met de school en de schoolarts, met als toehoorder de leerplichtambtenaar.

En daar staan wij op het moment van schrijven van deze brief: wij gaan niet langer in de “verdediging” (tijd rekken en matig thuisonderwijs, want procederen bij de rechter durven ze toch niet bij de huidige infectiecode Zwart) maar in de “aanval” (er voor zorgen dat het kind juist snel het goede onderwijs krijgt waar ze recht op heeft).

Gevolgen voor ons gezin

De harde reactie van de school, inclusief het onthouden van thuisonderwijs als drukinstrument, heeft ons als leerling en ouders mentaal belast. Onze dochter heeft zeker al “leerschade” opgelopen door het gebrek aan veilig fysiek onderwijs en/of goed thuisonderwijs. Zij ervaart ook grote mentale belasting door het intrekken van haar eindexamenherkansingen, de brief van de leerplichtambtenaar en de sociale druk om naar school te gaan terwijl ze dit zelf niet wil en onder druk van haar ouders staat om niet te gaan (tenzij met een filtermasker+bril maar dat werkt sociaal niet).

Verwachtingen

Gezien de enorme viruscirculatie in Nederland en de enorme vastberadenheid de scholen open te houden zonder serieuze virusverdediging verwachten wij niet op korte termijn de jongere kinderen weer naar een Nederlandse school te laten gaan. Eventueel kan thuisonderwijs overwogen worden maar ze maken het goed en voorlopig veilig op hun buitenlandse school.

Er zijn nu qua onze tienerdochter de volgende opties:

  • De school levert echt goed thuisonderwijs en de gemeente is daarmee akkoord, wat voor ons voldoende is.
  • De school stelt een maskerplicht in de klassen in, dan kan onze dochter meteen naar school want dat maakt Covid krijgen onwaarschijnlijk, blijkt uit allerlei onderzoek en ervaringen.
  • We modderen verder zonder vervolging en zonder goed onderwijs.
  • Onze dochter besluit met een filtermasker de hele schooldag door te brengen.
  • Er komt vervolging, maar die zullen onze gezinnen waarschijnlijk niet afwachten. De eerste keer volgt meestal een boete van enkele duizenden euro's. Er zal geen tweede keer komen, als een rechter ons al zou veroordelen. Maar nogmaals, jezelf tegen de Staat moeten verdedigen omdat je je kind wilt beschermen is psychologisch bijna onmogelijk, en mensen met opties onttrekken zich daar aan.

Getekend,

Michael Blok.

Appendix

Laatste verzoek vanuit de ouders aan het Vossius Gymnasium, 21/8/2020

Geacht bestuur, geachte rector,

Enkele weken geleden heb ik u een verzoek gestuurd om de algemene veiligheidsmaatregelen aan te laten sluiten bij internationale normen, zeker nu de viruscirculatie in Amsterdam zo hoog is. Dit verzoek heb ik vorige week herhaald. Op beide verzoeken heb ik geen reactie vernomen, en het Vossius is afgelopen maandag open gegaan met slechts beperkte veiligheidsmaatregelen, die blijkens een mail van u door uw eigen docentenkorps als onveilig worden ervaren (zij willen een maskerplicht in hun klassen) en die volgens een Twitterbericht van de account @SDicht niet eens goed worden nageleefd. Andere middelbare scholen gingen al overstag met een maskerplicht.

Begin deze week heb ik uw school gemeld dat wij de situatie voor mijn dochter Charlotte als te risicovol beoordelen, zeker nu haar moeder regelmatig moet zorgen voor Charlottes oma (die in een zeer hoge risicocategorie valt), mijn echtgenote reuma heeft en ons gezin uit drie samengestelde huishoudens bestaat. Wij hebben u verzocht in ieder geval in de komende weken eenvoudige maatregelen te treffen zodat Charlotte thuisonderwijs zou kunnen volgen.

Wij ontvingen daarop geen reactie, daarom heb ik afgelopen dinsdag uw conrector Dhr Nieuwenhuis gebeld. Deze stelde dat de school zich aan "RIVM-eisen" houdt, dat deze veiligheid zouden bieden, en dat ons als ouders slechts de keuze rest tussen thuis houden (en dan volgt een melding aan de LPA) of naar school laten gaan met het huidige regime. Mijn onderbouwde stelling dat uw gebouw dagelijks besmettelijke leerlingen huisvest werd beantwoord met "dat is uw aanname"; maar het is statistisch uiterst waarschijnlijk.

Zoals u weet (of kunt nazoeken) zijn de RIVM-uitspraken slechts advies en heeft uw school krachtens artikel 6:162 BW een onafhankelijke verantwoordelijkheid en zorgplicht voor een veilige omgeving voor de minderjarigen (die daar immers niet vrijwillig verblijven en zichzelf niet goed kunnen "verdedigen"). Ook is een situatie van geen 1,5 m afstand houden, geen maskers, geen proactief testen van personeel en geen overvloedige ventilatie internationaal gezien uniek op een middelbare school, en zeker in een stad waar het virus vrij en zeer ruim circuleert. Een Duitse rechter oordeelde al dat er geen reden is tieners vrij te stellen van de afstandseisen voor volwassenen. Maskers lijken op basis van ervaringen in luchtvaart, OV, kapperszaken en Israëlische scholen volledige bescherming te bieden bij algemeen gebruik, en worden nu door vele (alle?) internationale experts aangeraden op school. En nu Amsterdam "code rood" is (2% van de bevolking besmettelijk = gemiddeld 10 à 30 leerlingen besmettelijk op het Vossius), is wekelijks testen van het lerarenkorps belangrijk, net als het melden van bekende infecties.

Ik herhaal daarom mijn verzoek om additionele maatregelen en maak dit verzoek zo concreet mogelijk:

1. Houd (de voor meerderjarigen verplichte) 1,5m afstand aan, ook in de klas

2. Indien dat niet mogelijk of wenselijk is, sluit het schoolgebouw tot het aantal infecties weer ruim en duurzaam onder de 50/100.000 inw/week ligt

3. Indien dat niet mogelijk of wenselijk is, voer een maskerplicht in voor het gehele schoolgebouw

4. Indien dat niet mogelijk of wenselijk is, maak thuisonderwijs mogelijk voor alle leerlingen, met vrije keuze voor ouders.

Op deze manier kunnen Charlotte en haar medeleerlingen veilig genoeg naar school, en van hun leerrecht gebruik maken. Ik hoop dat u mij binnen 7 dagen kunt antwoorden. Indien ik geen positief antwoord ontvang zal ik mij beraden op verdere stappen. Mijn kind heeft recht op onderwijs en zij en haar familie hebben recht op afdoende bescherming tegen dit gevaarlijke virus. Ik vertrouw er op dat u die mening deelt en in zult gaan zien dat met beperkte, goedkope maatregelen beide doelen binnen handbereik zijn.

Een kopie van dit bericht stuur ik naar de Medezeggenschapsraad, die ik bij deze verzoek zich in te lezen (https://www.containmentnu.nl/articles/safe-education) in deze problematiek en zich in te zetten voor een onverkort veilige school.

Dank en met vriendelijke groet,

Michael Blok

Mail van de school in reactie op ons laatste verzoek om beter en veiliger onderwijs, 24/8/2020. Ter info: de rector en de vader kennen elkaar uit een ver verleden, vandaar het tutoyeren.

Geachte heer Blok, beste Michael,

We hebben je verzoek in goede orde ontvangen. De conrector bovenbouw heeft mij vorige week ook geïnformeerd over jullie telefonische contact. In antwoord op je mail het volgende:

Het Vossius volgt de richtlijnen van het RIVM en het protocol van de VO-raad. Ik verwijs je voor de inhoud daarvan naar https://www.vo-raad.nl/artikelen/opening-scholen-na-de-zomervakantie

Natuurlijk maken we altijd zelf een afweging of de maatregelen die daarin opgenomen staan afdoende zijn. Wij zijn van mening dat we met de huidige regels een veilige omgeving bieden voor ons personeel en onze leerlingen. Als er nieuwe adviezen komen van het OMT of aanpassingen van het protocol zullen we ons beleid natuurlijk opnieuw tegen het licht houden.

Je verzoekt ons om allerlei additionele maatregelen te nemen en doet dat onder verwijzing naar een website van een burgerplatform waarvan je ook woordvoerder bent op twitter. Alhoewel ik alle begrip heb voor je zorgen over het virus hoop ik dat je begrijpt dat we ons beleid afstemmen op informatie van deskundigen in Nederland. Iets anders doen zou naar mijn mening echt onverantwoordelijk zijn. Om die reden hebben we op dit moment en met de informatie die nu beschikbaar is geen afstandsverplichting voor leerlingen en geen verplichting om een mondmasker te dragen. Sluiting van de school is niet te verenigen met het recht op onderwijs dat kinderen hebben. Een keuze tussen fysiek of afstandsonderwijs is organisatorisch onhaalbaar. Ik moet je dus helaas melden dat wij op dit moment geen van je verzoeken zullen honoreren.

Omdat je mail ook gericht is aan het bestuur zal ik je bericht ook agenderen voor de volgende bestuursvergadering van de OSZG, de stichting waaronder het Vossius ressorteert. Die vergadering is op 9 september.

Tot slot: ik begrijp dat Charlotte nog niet naar school geweest is sinds de opening afgelopen woensdag. Dat is een keuze die ik begrijp in het licht van je bezorgdheid over het virus. Je noemt ook een aantal zaken in je thuissituatie die maken dat je het verstandiger vind Charlotte nu thuis te houden. Tegelijkertijd valt ze onder de leerplichtwet. Ik zal met de leerplichtambtenaar afstemmen of dit geldige redenen voor verzuim zijn. Tot die tijd kan Charlotte haar huiswerk opvragen via ItsLearning of misschien aan een klasgenoot vragen dat aan haar door te geven.

Natuurlijk altijd bereid tot overleg.

Met vriendelijke groet,

Alwin Hietbrink [Rector ad Interim Vossius Gymnasium].

Doneer nu

Voor deze rechtszaak hebben we € 15.000 nodig. Help mee om deze juridische procedure mogelijk te maken.

aan het laden